Vragen over de plannen voor een \'tijde­lijke dierentuin\' in Hoogeveen


Indiendatum: okt. 2010

Vragen van het lid Ouwehand (Partij voor de Dieren) aan de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over de plannen voor een “tijdelijke dierentuin” in Hoogeveen

1. Is het u bekend dat een dienstverlenend bedrijf in Hoogeveen een “dierentuin voor één dag” wil organiseren[1] waarbij dieren uit heel Europa worden aangevoerd?

2. Is het waar dat het bij nader inzien niet om circusdieren zou gaan, maar om dieren die van “particuliere eigenaren worden geleend”, zoals een woordvoerder van de organisatie beweert? [2]

3. Heeft u zicht op de diersoorten die naar Hoogeveen zullen worden vervoerd voor dit evenement? Kunt u bevestigen dat het om wilde dieren gaat zoals olifanten? Welke particulieren in Europa zouden dergelijke dieren in bezit kunnen hebben denkt u?

4. Is het waar dat de gemeente Hoogeveen een vergunning heeft verleend voor het aanvoeren van wilde dieren, al dan niet afkomstig uit circussen, voor deze ‘dierentuin voor een dag’? Zo ja, hoe beoordeelt u deze beslissing, gelet op de ernstige aantasting van het welzijn van wilde dieren die in circussen worden gebruikt dan wel door particulieren worden gehouden?

5. Kunt u uiteenzetten welke regels van toepassing zijn op het gebruik van wilde dieren uit circussen en het gebruik van wilde dieren die door particulieren worden gehouden? Mogen particulieren die wilde dieren in hun bezit hebben deze dieren zomaar exploiteren of verhuren in Nederland?

6. Welke rol speelt uw ministerie bij de vergunningverlening voor een dergelijk evenement met wilde dieren? Wordt er onderscheid gemaakt naar het gebruik van wilde dieren uit circussen en wilde dieren die door particulieren zouden worden gehouden of door bedrijven worden verhuurd?

7. Acht u het toelaatbaar dat olifanten worden gebruikt, terwijl u de conclusie heeft onderschreven dat de intrinsieke waarde van wilde dieren in circussen, met name die van olifanten, in het geding is[3]?

8. Acht u het verantwoord om kinderen rondjes te laten rijden op olifanten? Zo ja, kunt u toelichten waarom?

9. Hoe verhoudt het organiseren van een “dierentuin” voor één dag zich tot de artikelen 4 tot en met 13 van het Dierentuinenbesluit?

10. Kunt u uiteenzetten hoe het verbod op het exploiteren van een dierentuin zonder vergunning wordt gehandhaafd?

11. Is het u bekend dat circussen in Nederland, om reclame te maken, optochten organiseren met wilde dieren[4]? Vallen deze optochten onder het verbod op het exploiteren van een dierentuin zonder vergunning?

12. Kunt u aangeven wanneer de toegezegde regelgeving over het welzijn omtrent dieren in circussen naar de Kamer wordt gestuurd?

13. Bent u bereid gemeenten te wijzen op de welzijnsproblemen met wilde dieren in circussen en hen op te roepen terughoudend te zijn met het verlenen van vergunningen, in elk geval tot de welzijnsregels van kracht zijn?

[1] http://www.nu.nl/binnenland/2361782/hoogeveen-steunt-noodlijdend-park-emmen.html, http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/nieuws-detail?NewsID=52991

[2] http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/53011/geen-circusdieren-bij-dierentuin-hoogeveen

[3] Kamerbrief van de minister van Lanbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, 27 juli 2007

[4] http://www.brabantscentrum.nl/nieuws/1038_olifant.htm

Indiendatum: okt. 2010
Antwoorddatum: 1 dec. 2010

1, 2, 3, 4, 8 en 13.

Is het u bekend dat een dienstverlenend bedrijf in Hoogeveen een “dierentuin voor één dag” wil organiseren 1) waarbij dieren uit heel Europa worden aangevoerd?

Is het waar dat het bij nader inzien niet om circusdieren zou gaan, maar om dieren die van “particuliere eigenaren worden geleend”, zoals een woordvoerder van de organisatie beweert? 2)

Heeft u zicht op de diersoorten die naar Hoogeveen zullen worden vervoerd voor dit evenement? Kunt u bevestigen dat het om wilde dieren gaat zoals olifanten? Welke particulieren in Europa zouden dergelijke dieren in bezit kunnen hebben?

Is het waar dat de gemeente Hoogeveen een vergunning heeft verleend voor het aanvoeren van wilde dieren, al dan niet afkomstig uit circussen, voor deze ‘dierentuin voor een dag’? Zo ja, hoe beoordeelt u deze beslissing, gelet op de ernstige aantasting van het welzijn van wilde dieren die in circussen worden gebruikt dan wel door particulieren worden gehouden?

Acht u het verantwoord om kinderen rondjes te laten rijden op olifanten? Zo ja, kunt u toelichten waarom?

Bent u bereid gemeenten te wijzen op de welzijnsproblemen met wilde dieren in circussen en hen op te roepen terughoudend te zijn met het verlenen van vergunningen, in elk geval tot de welzijnsregels van kracht zijn?

Het welzijn van dieren is geregeld in het kader van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Gemeenten hebben een eigen bevoegdheid om evenementen wel of niet toe te staan en passende maatregelen te nemen om het evenement in goede banen te leiden. Het evenement heeft inmiddels plaatsgevonden. Voorzover mij bekend van de gemeente Hoogeveen en de organisator waren de dieren niet afkomstig van circussen, maar afkomstig uit privébezit en gewend aan mensen. Er was één olifant van een Duitse particulier, waarop kinderen niet konden rijden. Voor de opening van de dag heeft wel de directeur van het organiserend bureau op de olifant gezeten. Verder waren er onder meer alpaca’s, een kameel, emoes, een kangoeroe, pony’s, schapen, eenden, cavia’s.

5. Kunt u uiteenzetten welke regels van toepassing zijn op het gebruik van wilde dieren uit circussen en het gebruik van wilde dieren die door particulieren worden gehouden? Mogen particulieren die wilde dieren in hun bezit hebben deze dieren zomaar exploiteren of verhuren in Nederland?

Op het houden van dieren, ook van dieren die van nature in het wild voorkomen, is de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren van toepassing. Daarin is onder meer een verbod op dierenmishandeling en -verwaarlozing opgenomen. Op beschermde diersoorten is ook de Flora- en faunawet van toepassing. Deze wet geeft uitvoering aan de CITES-regelgeving, en implementeert de Habitat- en Vogelrichtlijn. Afhankelijk van de soort, herkomst en doel, is exploitatie of verhuur mogelijk.

Voor een uitgebreide uiteenzetting van de regelgeving verwijs ik u naar de brief van mijn voorganger over het beleid voor circusdieren (Kamerstukken 2008/09, 28286, nr. 311).

6. Welke rol speelt u bij de vergunningverlening voor een dergelijk evenement met wilde dieren? Wordt er onderscheid gemaakt naar het gebruik van wilde dieren uit circussen en wilde dieren die door particulieren zouden worden gehouden of door bedrijven worden verhuurd?

Mijn rol is afhankelijk van de gehouden soort, de herkomst van deze soort en de wijze waarop deze wilde dieren gehouden worden. Deze factoren bepalen of een vergunning of ontheffing van de Flora- en faunawet nodig is. Onafhankelijk hiervan geldt voor alle gehouden dieren de Gezonds- en welzijnswet voor dieren.

7. Acht u het toelaatbaar dat olifanten worden gebruikt, terwijl u de conclusie heeft onderschreven dat de intrinsieke waarde van wilde dieren in circussen, met name die van olifanten, in het geding is? 3)

In dit geval werd er één olifant getoond die uit een privécollectie afkomstig is. De olifant verblijft niet in een circus en tijdens het evenement was er geen sprake van een circusoptreden.

9. Hoe verhoudt het organiseren van een “dierentuin” voor één dag zich tot de artikelen 4 tot en met 13 van het Dierentuinenbesluit?

Een dierentuin is een permanente inrichting. De “dierentuin voor één dag” valt dan ook niet onder de definitie.

10. Kunt u uiteenzetten hoe het verbod op het exploiteren van een dierentuin zonder vergunning wordt gehandhaafd?

De nVWA controleert dierentuinen, handelaren en houders van dieren. De nVWA treedt op naar aanleiding van meldingen en verzoeken van de Dienst Regelingen. Bij deze controles worden incidenteel vergunningplichtige inrichtingen zonder vergunning opgemerkt.

11. Is het u bekend dat circussen in Nederland, om reclame te maken, optochten organiseren met wilde dieren 4)? Vallen deze optochten onder het verbod op het exploiteren van een dierentuin zonder vergunning?

Ja, dat is mij bekend. Het Dierentuinenbesluit ziet niet op circussen.

12. Kunt u aangeven wanneer de toegezegde regelgeving over het welzijn omtrent dieren in circussen naar de Kamer wordt gestuurd?

Ik zal u op korte termijn op de hoogte stellen over mijn besluitvorming ten aanzien van de circusregelgeving.


De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

dr. Henk Bleker


Interessant voor jou

Vragen over verontreiniging met asbest en pesticiden en herbiciden in Suriname.

Lees verder

Vragen over het terugplaatsen van orka Morgan

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer