Vragen over het gevaar­lijke land­bouwgif bupro­fezin


Indiendatum: nov. 2016

Vragen van het lid Ouwehand aan de staatssecretaris van Economische Zaken en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het gevaarlijke landbouwgif buprofezin.

  1. Kunt u bevestigen dat de Europese Unie het bestrijdingsmiddel buprofezin gaat verbieden voor toepassing op eetbare gewassen omdat er in met buprofezin besmette producten bij de bereiding de erkende kankerverwekkende stof aniline ontstaat[1][i]?
  2. Kunt u bevestigen dat het bewust toevoegen van een kankerverwekkende stof aan voedingsproducten in Europa niet toegestaan is?
  3. Kunt u bevestigen dat bij kankerverwekkende stoffen er geen veilige dosis bestaat, en dat het gebruik ervan in eetbare gewassen dan ook altijd risico’s oplevert?
  4. Kunt u uitleggen hoe het kan gebeuren dat terwijl dit landbouwgif in de EU wordt verboden - een proces dat al jaren loopt, in Nederland het College voor Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb) nu zeer recent een toelating heeft gegeven aan ditzelfde landbouwgif[2], voor gebruik in voedselgewassen (tomaat, komkommer, aubergine)? Was u van de aanvraag voor toelating op de hoogte? Heeft het Ctgb overleg met u gezocht over deze aanvraag voor toelating voor een bestrijdingsmiddel dat wegens volksgezondheidsrisico’s op de nominatie stond en staat om verboden te worden in Europees verband?
  5. Deelt u de mening dat wanneer er twijfels rijzen over de effecten van een bepaalde stof, op nationaal dan wel op Europees niveau, dat eventuele toelatingsprocedures van deze stof dan opgeschort zouden moeten worden totdat er een conclusie aan die twijfels is verbonden, zoals een eventueel verbod op de stof of het middel? Zo ja, welke consequenties verbindt u daaraan en op welke wijze gaat u voorkomen dat er in de toekomst weer bestrijdingsmiddelen nationaal worden toegelaten die op de nominatie staan om in Europees verband verboden te worden?
  6. Deelt u de mening dat dit kankerverwekkende bestrijdingsmiddel niet gebruikt zou mogen worden, en dus ook niet in Nederland toegelaten mag zijn?
  7. Deelt u de mening dat het gebruik van landbouwgif niet mag leiden tot volksgezondheidsrisico’s?
  8. Op welke wijze gaat u ingrijpen om het gebruik van dit gevaarlijke landbouwgif in Nederland te voorkomen en de toelating van dit middel in te trekken?

[1] Commission finally says pesticide buprofezin cannot be used on food crops

ENDS Europe DAILY Monday 7 November 2016, http://www.endseurope.com/article/47572/commission-finally-says-pesticide-buprofezin-cannot-be-used-on-food-crops

[2] http://www.ctgb.nl/toelatingen/toelating?id=15154

Indiendatum: nov. 2016
Antwoorddatum: 28 nov. 2016

Antwoord 1: Nee, dat kan ik niet omdat de Europese Commissie (EC) (nog) geen besluit heeft genomen om goedkeuring van buprofezin aan te passen. Zie verder het antwoord op vraag 4.

Antwoord 2: Op grond van de Europese levensmiddelenwetgeving is het niet toegestaan om bijvoorbeeld een voedseladditief, dat als kankerverwekkend wordt geclassificeerd, bewust aan een voedingsproduct toe te voegen.

Antwoord 3: Verordening (EG) nr.1107/2009 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen bevat eisen en voorwaarden voor het goedkeu-ren van werkzame stoffen en de procedure die hiervoor gevolgd moet worden. De Europese Commissie (EC) is bevoegd werkzame stoffen goed te keuren, waarbij de EFSA (European Food and and Safety Authority) adviseert. De EC heeft recent (nog) geen besluit genomen over een aanpassing van de goedkeuring van buprofezin. Het is mij bekend dat de EC aan EFSA een advies heeft gevraagd aangaande buprofezin en in relatie met de stof aniline. Hierover zal dan in het betreffende permanente comité met de experts vanuit de lidstaten het gesprek worden gevoerd.

Antwoord 4: Het Ctgb – de Nederlandse toelatingsautoriteit – is een zelfstandig bestuursor-gaan dat aanvragen toetst volgens Europees geharmoniseerde beoordelings-methodieken en besluiten neemt op basis van de op dat moment vigerende regelgeving. Dit geldt ook voor het onlangs toegelaten gewasbescher-mingsmiddel op basis van de werkzame stof buprofezin. Buprofezin is een stof die door de EC geplaatst is als goedgekeurde stof voor toepassing in een gewasbeschermingsmiddel. Als de EC de goedkeuring aanpast, dan zal het Ctgb uiteraard ook de toelatingen van de betreffende toepassingen op basis van deze stof daarop aanpassen of zullen de toepassingen in hun geheel vervallen.

Antwoord 5, 6, 7 en 8
De Verordening (EG) nr.1107/2009 bevat ook eisen en voorwaarden voor het toelaten van gewasbeschermingsmiddelen en de procedure die hiervoor gevolgd moet worden door de toelatingsautoriteit in de lidstaten. Het Ctgb toetst aanvragen volgens Europees geharmoniseerde beoordelingsmethodie-ken. Als uit deze toets blijkt dat er geen onaanvaardbare risico’s zijn voor mens, dier en milieu, zal het Ctgb besluiten een gewasbeschermingsmiddel toe te laten. Als de EC de goedkeuring aanpast, dan zal het Ctgb uiteraard ook de toelatingen van de betreffende toepassingen op basis van deze stof daarop aanpassen of zullen de toepassingen in hun geheel vervallen. Dit geldt ook voor gewasbeschermingsmiddelen op basis van de werkzame stof buprofezin.

Interessant voor jou

Vragen over de ophokplicht en de dreigende vogelgriep

Lees verder

Vragen over Nederlandse banken die investeren in de aanleg van de omstreden North Dakota oliepijpleiding

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer