Vragen over het voornemen van de EU om zich te verzetten tegen een totaal verbod op ivoorhandel
Indiendatum: jul. 2016
Vragen van het lid Wassenberg aan de staatssecretaris van Economische Zaken over het voornemen van de EU om zich te verzetten tegen een totaal verbod op ivoorhandel.
- Kent u het bericht in The Guardian “African wildlife officials appalled as EU opposes a total ban on ivory trade”?[1]
- Klopt het bericht dat de Europese Commissie voornemens is zich te verzetten tegen een wereldwijd verbod op de handel in ivoor?
- Wat was de positie en de inbreng van Nederland bij het tot stand komen van deze EC-positie?
- Deelt u de zorg van de African Elephant Coalition (AEC) dat met het Europese voornemen om de Afrikaanse olifant niet op Appendix I van CITES te plaatsen (het hoogste beschermingsniveau) de kans groot is dat de Afrikaanse olifant binnen 25 jaar uitsterft?[1] Deelt u de mening dat het onverantwoord is dat met dit EC-besluit uitzonderingsposities voor vier Afrikaanse landen blijven gelden om tóch ivoor te verhandelen? Zo nee, waarom niet?
- Hebben lidstaten nog mogelijkheden om de EU-positie over ivoorhandel te wijzigen? Zo ja, op welke wijze bent u bereid deze mogelijkheden te benutten?
Indiendatum:
jul. 2016
Antwoorddatum: 13 jul. 2016
Geachte Voorzitter,
Hierbij ontvangt u de antwoorden op de vragen van het lid Wassenberg (PvdD) over het voornemen van de EU om zich te verzetten tegen een totaalverbod op ivoorhandel (ingezonden 15 juli 2016, kenmerk 2016Z14809).
1
Kent u het bericht in The Guardian “African wildlife officials appalled as EU opposes a total ban on ivory trade”[1]?
Antwoord
Ja.
2
Klopt het bericht dat de Europese Commissie (EC) voornemens is zich te verzetten tegen een wereldwijd verbod op de handel in ivoor?
Antwoord
Nee. Er is op dit moment een wereldwijd verbod op de handel in ivoor. In het voorstel dat de Europese Commissie aan de Raad gestuurd heeft, blijft dat verbod gehandhaafd.
3
Wat was de positie en de inbreng van Nederland bij het tot stand komen van deze positie van de EC?
Antwoord
Voor het tot stand komen van een EU-mandaat voor de zeventiende Conferentie van Partijen bij het CITES-verdrag geldt een vaste procedure. Het is aan de Europese Commissie om een conceptvoorstel voor het EU-mandaat aan de Raad te sturen. De lidstaten hebben geen inbreng gehad in de eerste conceptversie van het voorstel dat de Europese Commissie naar de Raad heeft gestuurd. In de Raad van 20 september bespreken de lidstaten dit voorstel; de Raad stelt na aanpassing van het concept het EU-mandaat vast.
4
Deelt u de zorg van de African Elephant Coalition (AEC) dat met het Europese voornemen om de Afrikaanse olifant niet op Appendix I van de Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) te plaatsen (het hoogste beschermingsniveau) de kans groot is dat de Afrikaanse olifant binnen 25 jaar uitsterft?
Antwoord
Ik deel de zorg dat het toestaan van de handel op ivoor op dit moment een zware druk op olifantenpopulaties zou leggen. Op dit moment is er een handelsverbod op de handel in ivoor ook voor die populaties die op Appendix II staan. De populaties die op Appendix II staan, voldoen niet aan de wetenschappelijke criteria voor opname op Appendix I. De wetenschappelijke analyse van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) toont dat ook aan. Ook zonder het plaatsen van alle olifantenpopulaties op Appendix I zal het wereldwijde handelsverbod gehandhaafd blijven. Naast populaties in West-Afrika, Centraal-Afrika en, in mindere mate, Oost-Afrika, die sterk onder druk staan van stroperij, zijn er ook populaties in met name zuidelijk Afrika die groeien. Uit de monitoringdocumenten die voorliggen bij de komende Conference of the Parties (CITES CoP17) en de wetenschappelijke analyse van de CITES-voorstellen door IUCN blijkt overigens dat habitatverlies, meer nog dan stroperij, de grootste bedreiging is voor populaties.
5
Deelt u de mening dat het onverantwoord is dat met dit EC-besluit uitzonderingsposities voor vier Afrikaanse landen blijven gelden om tóch ivoor te verhandelen? Zo nee, waarom niet?
Antwoord
Nee. Ook voor de vier landen waarvan de olifantenpopulaties nu op Appendix II staan geldt een handelsverbod. Dat verbod zal ook zonder opname op Appendix I blijven bestaan.
6
Hebben lidstaten nog mogelijkheden om de EU-positie over ivoorhandel te wijzigen? Zo ja, op welke wijze bent u bereid deze mogelijkheden te benutten?
Antwoord
Ja, die mogelijkheid is er. Maar ik zie daar momenteel geen reden toe omdat het huidige handelsverbod op ivoor gehandhaafd dient te blijven. Dit standpunt wordt breed gedee
(w.g.) Martijn van Dam
Staatssecretaris van Economische Zaken
Interessant voor jou
Vragen over het niet-informeren van de Kamer over de ambities inzake TAFTA (TTIP)
Lees verderVragen over de verwaarlozing van dieren in Caribisch Nederland
Lees verder