Vragen over preventie van kinde­ro­be­sitas door smaakjes bij melk­pro­ducten te ontraden


Indiendatum: mrt. 2013

Vragen van het lid Thieme (Partij voor de Dieren) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over preventie van obesitas bij kinderen door het toevoegen van smaakjes aan melkproducten te ontraden

1. Heeft u kennis genomen van het onderzoek van Noel et al 1]. waarin wordt geconcludeerd dat het ontraden van het toevoegen van smaakjes aan melkproducten een positief effect kan hebben op het voorkomen van overgewicht bij kinderen? Zo ja, hoe beoordeelt u dit?
2. Deelt u de mening dat het teveel consumeren van melkproducten een factor kan zijn in de zorgwekkende toename van kinderobesitas, en dat het toevoegen van smaakjes aan melkproducten de consumptie van melkproducten door kinderen stimuleert? Zo nee, waarom niet en waarop baseert u uw oordeel? Zo ja, welke consequenties verbindt u hieraan?
3. Bent u bereid om, in navolging van de conclusie van dit onderzoek, het toevoegen van smaakjes aan melkproducten te ontraden, ter preventie van kinderobesitas? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke wijze en termijn?

1] S E Noel, A R Ness, K Northstone, P Emmett and P K Newb, oktober 2012, European Journal of Clinical Nutrition (2013) 67, 295–300; doi:10.1038/ejcn.2012.123; http://www.nature.com/ejcn/journal/v67/n3/abs/ejcn2012123a.html?WT.ec_id=EJCN-201303

Indiendatum: mrt. 2013
Antwoorddatum: 25 mrt. 2013

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Thieme (PvdD) over preventie van obesitas bij kinderen door het toevoegen van smaakjes aan melkproducten te ontraden (2013Z04749).

Hoogachtend, de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

drs. M.J. van Rijn

Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Thieme (PvdD) over preventie van obesitas bij kinderen door het toevoegen van smaakjes aan melkproducten te ontraden (2013Z04749).

1. Heeft u kennisgenomen van het onderzoek van Noel et al. 1), waarin wordt geconcludeerd dat het ontraden van het toevoegen van smaakjes aan melkproducten een positief effect kan hebben op het voorkomen van overgewicht bij kinderen? Zo ja, hoe beoordeelt u dit?

1. Ja. Zoals in het artikel van Noel et al. wordt gemeld, zijn er nog maar weinig onderzoeken gedaan naar een mogelijke relatie tussen de consumptie van melkproducten met toegevoegde smaakjes en overgewicht bij kinderen. Hieraan kunnen nog geen conclusies worden verbonden.

2. Deelt u de mening dat teveel consumeren van melkproducten een factor kan zijn in de zorgwekkende toename van kinderobesitas en dat het toevoegen van smaakjes aan melkproducten de consumptie van melkproducten door kinderen stimuleert? Zo nee, waarom niet en waarop baseert u uw oordeel? Zo ja, welke consequenties verbindt u hieraan?

2. Een teveel aan melkproducten kan, net als een teveel aan andere voedingsmiddelen, tot overgewicht leiden. Zoals ook uit het artikel van Noel et al. blijkt, kan een te hoge inname van kilocalorieën an sich in het gehele eetpatroon een bepalende factor voor overgewicht zijn. Mijn beleid richt zich daarom niet op specifieke voedingsmiddelen, maar op het gehele eetpatroon.

Melkproducten zijn een belangrijk onderdeel van een gezond Nederlands eetpatroon en zijn opgenomen in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. De Schijf van Vijf is gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Het Voedingscentrum beveelt aan om magere melkproducten te consumeren.

Er is een groot assortiment voedingsmiddelen op de markt, waaronder melkproducten met toegevoegde smaakjes. Welke voedingsmiddelen kinderen eten en drinken is in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de ouders en opvoeders. Het is belangrijk dat deze doelgroep een afgewogen keuze kan maken in de consumptie van voedingsmiddelen. Ouders en opvoeders kunnen informatie over de voedingswaarde en de samenstelling van voedsel onder andere krijgen bij de Centra voor Jeugd en Gezin, het consultatiebureau, via school en het Voedingscentrum. Bij het maken van een goede keuze is het Vinkje, dat op het etiket of de verpakking van veel producten staat, een handig hulpmiddel. Het Vinkje maakt in één oogopslag duidelijk wat de gezondere en meer verantwoorde keuze binnen een productgroep is.

Verder is het de verantwoordelijkheid van de industrie om het toevoegen van smaakjes aan producten op verantwoorde wijze te doen en terughoudend te zijn in de marketing van deze producten gericht op kinderen. Ik verwacht dat de industrie hier op een goede manier invulling aan geeft en ik spreek de partijen hier ook op aan.

3. Bent u bereid, in navolging van de conclusie van dit onderzoek, het toevoegen van smaakjes aan melkproducten te ontraden, ter preventie van kinderobesitas? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke wijze en binnen welke termijn?

3. Nee. Zie mijn antwoord op vraag 1 en 2.

Interessant voor jou

Vragen over de sterke afname van de vlinderstand

Lees verder

Vragen over aanhouding jachtopziener voor illegale jacht

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer