Vragen Van Esch over de naar schatting 400.000 mensen die al jarenlang in de stank van de vee-industrie wonen
Indiendatum: 11 mei 2022
Kamervragen van het lid Van Esch (Partij voor de Dieren) aan de staatssecretaris van Infrastructuur & Waterstaat over de naar schatting 400.000 mensen die al jarenlang in de stank van de vee-industrie wonen
- Kent u de tweeluik van Zembla genaamd Stank en strijd, waarin omwonenden van veehouderijen vertellen hoe zij in de stank van veehouderijen moeten leven en dat zowel de lokale als de Rijksoverheid hier niet tegen optreedt?[1]
- Erkent u dat het leven in langdurige stank niet alleen zeer vervelend is en de kwaliteit van leven vermindert, maar dat het volgens de GGD ook tot gezondheidsklachten als stress, hoofdpijn en misselijkheid kan leiden?[2]
- Hoe beoordeelt u het dat de overheid niet ingrijpt om omwonenden van veehouderijen van een schone lucht te voorzien, waardoor omwonenden zich genoodzaakt zien om hiervoor naar de rechter te stappen?
- Hoe beoordeelt u het dat, omdat de overheid haar burgers niet beschermt, omwonenden en veehouders tegenover elkaar in de rechtszaal komen te staan, wat tot zeer slechte verhoudingen in de betreffende dorpen kan leiden?
- Hoe beoordeelt u het dat deze omwonenden zeggen door het gebrek aan erkenning van hun klachten en maatregelen om deze tegen te gaan het vertrouwen in de overheid te zijn verloren?
- Klopt het dat gemeentes aanvragen voor uitbreidingen van veehouderijen vanwege landelijke wetgeving niet kúnnen weigeren als de veehouder gebruikmaakt van technische lapmiddelen, zoals een luchtwasser? Zo ja, op basis van welke wetgeving is dit het geval en hoe beoordeelt u dit? Zo nee, waarom zijn er dan gemeentes die dit verkondigen?
- Kunt u bevestigen dat meerdere onderzoeken (onder andere van de Universiteit Wageningen en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)) concluderen dat zogenaamde ‘innovatieve staltechnieken’ in de regel veel minder stank (en stikstof) reduceren dan door de stallenbouwers wordt beloofd?[3],[4]
- Kunt u bevestigen dat zowel de rechtbank Noord-Nederland[5] als de rechtbank Midden-Nederland[6] besluiten voor de uitbreidingen van veehouderijen recent hebben vernietigd, omdat zij oordelen dat de effectiviteit van staltechnieken zoals luchtwassers en emissiearme stalvloeren onvoldoende bewezen is om de ammoniakuitstoot (dat stikstofneerslag en stank veroorzaakt) door uitbreidingen te compenseren?
- Klopt het dat deze signalen van niet-functioneren al sinds 2010 bekend zijn bij het ministerie van I&W?[7] Waarom is daar niet op geacteerd, waardoor er nog twaalf jaar lang veehouders hebben uit kunnen breiden terwijl bekend was dat de stankoverlast niet zou verminderen?
- Gaat u dit nu stoppen? Zo nee, waarom niet?
- Erkent u dat een investering in staltechnieken een bedrijf kapitaalintensiever maakt, wat vaak alleen terugverdiend kan worden door meer dieren te gaan houden? Erkent u dat als deze technieken dan niet blijken te werken, het probleem alleen maar is vergroot? Zo nee, waarom niet?
- Deelt u het inzicht dat er al jaren een zeer hardnekkige vorm van wensdenken aanwezig is op het ministerie van I&W dat technische lapmiddelen de schadelijke uitstoot van veestallen kunnen verminderen of teniet kunnen doen? Erkent u dat die hardnekkige wens er de aanleiding voor kan zijn dat er niet of nauwelijks in de werkelijkheid wordt getoetst of die technieken doen wat ze beloven? Zo nee, waarom niet?
- Zo ja, wat gaat u hieraan veranderen om een realistischer beleid te voeren?
- Erkent u dat u tijdens het tweeminutendebat Leefomgeving zei: “Het is mijn verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat we bij de dieren die er zijn, de luchtkwaliteit en het tegengaan van de uitstoot van ongewenste stoffen goed organiseren. Het gesprek over de aantallen dieren zal echt met LNV gevoerd moeten worden”?[8]
- Kunt u uitleggen waarom u de dieraantallen in Nederland, het meest vee-dichte land ter wereld, als een voldongen feit beschouwt, waarvan u als staatssecretaris voor milieu de onontkoombare schade maar van moet zien op te ruimen?
- Erkent u dat u voor een onmogelijke opgave staat als u de uitstoot van ongewenste stoffen moet terugdringen, zonder dat u over dieraantallen mag spreken? Waarom is dat onderwerp voor u taboe en is dit ergens afgesproken of vastgelegd?
- Erkent u dat het in Vlaanderen de minister van omgeving is – en niet de minister van landbouw – die de uitkoopregelingen voor veehouders in het kader van de Vlaamse stikstofcrisis leidt, omdat zij eindverantwoordelijke is voor een gezonde en schone leefomgeving?
- Heeft u gelezen dat de Vlaamse minister van omgeving Demir tegen de NRC heeft gezegd dat de belangen van de natuur beter door haar behartigd kunnen worden dan door de minister van landbouw, omdat die nauwe banden heeft met de boeren?[9] Hoe beoordeelt u deze uitspraak?
- Erkent u dat de VVD reeds in 1988 heeft gesteld dat de veestapel moet krimpen indien technische maatregelen falen?[10]
- Wanneer komt voor u het moment dat u concludeert dat technische maatregelen onvoldoende werken en dat u zich met de dieraantallen in de vee-industrie gaat bemoeien?
- Klopt het dat de Wet Geurhinder en veehouderij uit 2007 omwonenden in de praktijk niet blijkt te beschermen tegen stank, dat dit al zeker bekend is sinds de evaluatie in 2016 en dat de stankoverlast sindsdien alleen maar is toegenomen? Zo nee, waarom niet?
- Klopt het dat u de Wet Geurhinder en veehouderij gaat herzien, zoals u tegen Zembla heeft gezegd, zodat deze wet omwonenden wél gaat beschermen tegen stank?[11] Zo ja, gaat u daar een maximale stanknorm voor alle inwoners van het buitengebied van maximaal 5 Odeur in opnemen? Zo nee, waarom niet?
- Kunt u een tijdpad geven voor uw herziening van de Wet Geurhinder en veehouderij?
[1] https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/stank-en-strijd-deel-1 en https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/stank-en-strijd-deel-2
[2] https://ggdleefomgeving.nl/omgeving/veebedrijven/veebedrijven-en-gezondheid/
[3] https://edepot.wur.nl/441649
[4] https://www.cbs.nl/nl-nl/maatwerk/2019/44/stikstofverlies-uit-opgeslagen-mest
[5] https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2021/03/13/rechtbank-vernietigt-vergunning-voor-uitbreiding-friese-melkveehouderij
[6] https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/uitspraak-rechtbank-zet-vergunningen-voor-nieuwe-veestallen-op-de-tocht~b1d5ac56/
[7] https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/burgers-in-meer-stallenstank-door-nalatigheid-overheid
[8] Tweeminutendebat Leefomgeving van 20 april 2022
[9] https://www.nrc.nl/nieuws/2022/04/26/ik-gooi-de-boeren-niet-voor-de-bus-ik-hou-ze-juist-niet-langer-aan-het-lijntje-a4118694
[10] https://mobilisation.nl/assets/foundation-6/media/Trouw%201988%20VVD%20waarschuwt%20boeren%201988%20copy.png
[11] https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/burgers-onvoldoende-beschermd-tegen-stank-staatssecretaris-gaat-wet-evalueren
Indiendatum:
11 mei 2022
Antwoorddatum: 7 jul. 2022
Vragen van het lid Van Esch (PvdD) aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat over de naar schatting 400.000 mensen die al jarenlang in de stank van de vee-industrie wonen
Vraag 1
Kent u de tweeluik
van Zembla genaamd Stank en strijd, waarin omwonenden van
veehouderijen vertellen hoe zij in de stank van veehouderijen moeten leven
en dat zowel de lokale als deRijksoverheid hier niet tegen optreedt?
Antwoord 1
Ja, dat is mij bekend.
Vraag 2
Erkent u dat het
leven in langdurige stank niet alleen zeer vervelend is en de kwaliteit van
leven vermindert, maar dat het volgens de GGD ook tot gezondheidsklachten
als stress, hoofdpijn en misselijkheid kan leiden?
Antwoord 2
Ik heb kennisgenomen van de uitspraken van de GGD en ik heb gesproken met mensen in Deurne die indringende verhalen schetsten over de moeilijke situaties waarin zij verkeren. Ik heb ook in de uitzending van Zembla aangegeven dat stankoverlast voor de omwonenden zeer vervelend kan zijn.
Vraag 3
Hoe beoordeelt u het
dat de overheid niet ingrijpt om omwonenden van veehouderijen van een
schone lucht te voorzien, waardoor omwonenden zich genoodzaakt zien om
hiervoor naar de rechter te stappen?
Antwoord 3
Na het bekend worden van de mindere werking van de combiluchtwassers heeft mijn ministerie ingegrepen en is de regelgeving aangescherpt. Bovendien is er met een groot aantal overheden in januari 2020 het Schone Lucht Akkoordafgesloten dat streeft naar verdere verbetering van de luchtkwaliteit.
Vraag 4
Hoe beoordeelt u het
dat, omdat de overheid haar burgers niet beschermt, omwonenden en veehouders
tegenover elkaar in de rechtszaal komen te staan, wat tot zeer slechte
verhoudingen in debetreffende dorpen kan leiden?
Antwoord 4
In Nederland zien we dat we op een klein oppervlak veel verschillende functies willen combineren. Daarbij ontstaat een spanningsveld tussen de vele belangen die spelen. Ik betreur het als dit spanningsveld tot slechte verhoudingen binnen een dorpsgemeenschap leidt en neem de zorgen hierover ook zeer serieus. Om die reden heb ik ook aangekondigd dat in overleg met de gemeente Deurne bekeken wordt wat er bij concrete knelpunten kan worden gedaan.
Vraag 5
Hoe beoordeelt u het
dat deze omwonenden zeggen dat zij door het gebrek aan erkenning van
hun klachten en maatregelen om deze tegen te gaan het vertrouwen in de
overheid te zijn verloren?
Antwoord 5
Ik neem de klachten en de zorgen van de mensen zeer serieus. Dat betekent ook dat we kritisch blijven kijken naar wat er beter kan. Dat pakken we ook concreet op en we zijn inmiddels in gesprek over knelpunten zoals in Deurne.
Vraag 6
Klopt het dat
gemeentes aanvragen voor uitbreidingen van veehouderijen vanwege
landelijke wetgeving niet kúnnen weigeren als de veehouder gebruikmaakt
van technische lapmiddelen, zoals een luchtwasser? Zo ja, op basis van
welke wetgeving is dit het geval en hoe beoordeelt u dit? Zo nee, waarom
zijn er dan gemeentes die dit verkondigen?
Antwoord 6
De afweging wat in een gebied mogelijk is, geschiedt primair in het kader van de ruimtelijke ordeningsprocedure in het bestemmingsplan. Naast de toetsing ofop grond van een bestemmingsplan en andere randvoorwaarden (Wet natuurbescherming bijv.) uitbreiding van een veehouderij is toegestaan, wordt de aanvraag getoetst aan de geurregelgeving zoals de Wet geurhinder en de Regeling geurhinder en veehouderij. Deze laatste is aangepast toen bekend werd dat de combiluchtwassers slechter presteerden dan verwacht.
Vraag 7
Kunt u bevestigen dat
meerdere onderzoeken (onder andere van de Universiteit Wageningen en
het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)) concluderen dat
zogenaamde ‘innovatieve staltechnieken’ in de regel veel minder stank
(en stikstof) reduceren dan door de stallenbouwers wordt beloofd?
Antwoord 7
Indien blijkt dat innovatieve technieken minder goed werken dan beloofd, worden zonodig de emissiefactoren van de betreffende stalsystemen aangepast. Zo zijn de rendementen van de combiluchtwassers voor geurhinder aangepast en loopt er onderzoek naar de ammoniakemissies in de legpluimveesector (voliërestallen). Voorts zal ik uw Kamer na het zomerreces het eindrapport zenden van het onderzoek naar stalmanagement van emissiearme stallen (ammoniak).
Vraag 8
Kunt u bevestigen dat
zowel de rechtbank Noord-Nederland als de rechtbank
Midden-Nederland besluiten voor de uitbreidingen van veehouderijen recent
hebben vernietigd, omdat zij oordelen dat de effectiviteit van
staltechnieken zoals luchtwassers en emissiearme stalvloeren onvoldoendebewezen
is om de ammoniakuitstoot (dat stikstofneerslag en stank veroorzaakt) door
uitbreidingen te compenseren?
Antwoord 8
De uitspraken van de rechter hebben betrekking op vergunningen in het kader van de Wet natuurbescherming (Wnb). De Rav-lijst voor emissiearme stalsystemen is primair bedoeld voor de toetsing aan de emissiegrenswaarden in het Besluit emissiearme huisvesting en de Wet ammoniak en veehouderij. Voor dat doel voldoet de lijst.
De uitspraak waarnaar wordt verwezen gaat vooral over het gebruik van de Rav-lijst in het kader van toetsing aan de Wet natuurbescherming. Rechtbanken hebben inmiddels enkele malen kritisch geoordeeld over de toepassing van de in de Regeling ammoniak en veehouderij opgenomen emissiefactoren in dat kader. Daarbij was sprake van het toepassen van een emissiearme techniek en het opvullen van de ontstane emissieruimte met meer dieren zonder verplichte natuurvergunning. De provincie Utrecht heeft hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland. Het Rijk heeft de provincie hierin ondersteund. Op 14 juni jl. heeft de zitting bij de Raad van State plaatsgevonden. Naar verwachting wordt er binnen zes tot twaalf weken uitspraak gedaan.
Vraag 9
Klopt het dat deze
signalen van niet-functioneren al sinds 2010 bekend zijn bij het ministerie
van Infrastructuur en Waterstaat (IenW)? Waarom is daar niet op
geacteerd, waardoor er nog twaalfjaar lang veehouders hebben uit kunnen breiden
terwijl bekend was dat de stankoverlast niet zou verminderen?
Antwoord 9
Er waren al enige tijd signalen dat de combiluchtwassers niet zo goed presteerden als verwacht. Naar aanleiding van deze signalen is wel steeds onderzoek gedaan naar oorzaken en de mate van het minder presteren van de combiluchtwasser, maar dat resulteerde helaas niet in duidelijke inzichten. Uiteindelijk gaf het onderzoek van 2018 wel voldoende basis voor aanpassing van de rendementen en dat is toen ook gebeurd.
Vraag 10
Gaat u dit nu
stoppen? Zo nee, waarom niet?
Antwoord 10
De rendementen van de combiluchtwassers zijn vrijwel onmiddellijk na het verschijnen van het WUR-rapport in overeenstemming gebracht met de werking in de praktijk.
Vraag 11
Erkent u dat een
investering in staltechnieken een bedrijf kapitaalintensiever maakt, wat vaak
alleen terugverdiend kan worden door meer dieren te gaan houden? Erkent u
dat als deze technieken dan niet blijken te werken, het probleem alleen
maar is vergroot? Zo nee, waarom niet?
Antwoord 11
Wanneer na investering in een staltechniek meer dieren worden gehouden en indien dan blijkt dat deze techniek onvoldoende blijkt te werken, valt toename van emissies niet uit te sluiten en kan er in de praktijk meer overlast plaatsvinden. Juist om die reden is er een uitgebreide toelatingsprocedure voor emissiearme stalsystemen in de regelgeving opgenomen. De voormalige minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de Tweede Kamer in de brief van 13 oktober 2020 geïnformeerd over de hogere uitstoot van ammoniak uit emissiearme stallen. In deze brief is de volgende toezegging opgenomen: “De staatssecretaris van IenW geeft opdracht aan WUR om onderzoek uit te voeren naar stalmanagement van emissiearme stallen. Dit omdat CDM (Commissie Deskundigen Meststoffenwet) aangeeft dat emissiebeperking door tal van factoren wordt beïnvloed, waaronder het management van de veehouder”. Ik verwacht het eindrapport van dit onderzoek na het zomerreces aan uw Kamer te zenden, voorzien van een beleidsreactie.
Vraag 12
Deelt u het inzicht
dat er al jaren een zeer hardnekkige vorm van wensdenken aanwezig is op
het ministerie van IenW dat technische lapmiddelen de schadelijke uitstoot
van veestallen kunnen verminderen of teniet kunnen doen? Erkent u dat die
hardnekkige wens er de aanleiding voor kan zijn dat er niet of nauwelijks
in de werkelijkheid wordt getoetst of die technieken doen wat ze beloven?
Zo nee, waarom niet?
Antwoord 12
De wens naar innovatie wordt breed gedeeld. Ik verwijs u onder andere naar de tijdens de begrotingsbehandeling van 25 november 2021 aangenomen motie van het lid Lodders waarin de Kamer vraagt om een innovatiegezant . De toelating van nieuwe technieken is onderworpen aan een uitvoerige procedure, juist om te voorkomen dat de werking in de praktijk tegenvalt. Ik laat onderzoek uitvoeren naar het stalmanagement van emissiearme stallen. Zie verder ook het antwoord op vraag 11.
Vraag 13
Zo ja, wat gaat u hieraan veranderen om een realistischer beleid te voeren?
Antwoord 13
Het beleid is nu gericht op het via een uitgebreide procedure toelaten van nieuwe technieken. Ik laat onderzoek uitvoeren naar het stalmanagement van emissiearme stallen. Zie verder ook het antwoord op vraag 11.
Vraag 14
Erkent u dat u
tijdens het tweeminutendebat Leefomgeving zei:“Het is mijn verantwoordelijk
om ervoor te zorgen dat we bij de dieren die er zijn, de luchtkwaliteit en
het tegengaan van de uitstoot van ongewenste stoffen goed organiseren. Het
gesprek over de aantallen dieren zal echt met LNVgevoerd moeten worden”?
Antwoord 14
Ja.
Vraag 15
Kunt u uitleggen
waarom u de dieraantallen in Nederland, het meest vee-dichte land ter wereld,
als een voldongen feit beschouwt, waarvan u als staatssecretaris voor
milieu de onontkoombare schade maar van moet zien op te ruimen?
Antwoord 15
Ik ben verantwoordelijk voor de vaststelling van emissienormen voor ammoniak en fijnstof uit stallen, het geurbeleid voor de veehouderij en voor luchtkwaliteitsnormen. Het gaat daarbij niet om dierenaantallen maar om de emissies naar de omgeving.
Vraag 16
Erkent u dat u voor
een onmogelijke opgave staat als u de uitstoot van ongewenste stoffen
moet terugdringen, zonder dat u over dieraantallen mag spreken? Waarom is
dat onderwerp voor u taboe? Is dit ergens afgesproken of vastgelegd?
Antwoord 16
In de verantwoordelijkheidsverdeling zoals we die in Nederland kennen ben ik verantwoordelijk voor de regelgeving voor emissies van fijnstof, ammoniak en geur uit stallen.
Vraag 17
Erkent u dat het in
Vlaanderen de minister van omgeving is – en niet de minister van
landbouw – die de uitkoopregelingen voor veehouders in het kader
van de Vlaamse stikstofcrisis leidt, omdat zij eindverantwoordelijke is
voor een gezonde en schone leefomgeving?
Antwoord 17
Het is heel wel mogelijk dat andere landen kiezen voor een andere verantwoordelijkheidsverdeling.
Vraag 18
Heeft u gelezen dat
de Vlaamse minister van omgeving Demir tegen de NRC heeft gezegd dat
de belangen van de natuur beter door haar behartigd kunnen worden dan door
de minister vanlandbouw, omdat die nauwe banden heeft met de boeren? Hoe
beoordeelt u deze uitspraak?
Antwoord 18
Ik laat uitspraken van ambtsgenoten in het buitenland graag aan hen.
Vraag 19
Erkent u dat de VVD
reeds in 1988 heeft gesteld dat de veestapel moet krimpen indien
technische maatregelen falen?
Antwoord 19
Als de VVD dat in 1988 heeft gezegd is dat aan die partij. Zie ook het antwoord op vraag 15 en 16.
Vraag 20
Wanneer komt voor u
het moment dat u concludeert dat technische maatregelen onvoldoende
werken en dat u zich met de dieraantallen in de vee-industrie gaat
bemoeien?
Antwoord 20
Ik vind innovatie een belangrijk onderwerp met veel potentieel en waarbij niet in het algemeen gesteld kan worden dat technische maatregelen onvoldoende werken. Ik verwijs in dit verband ook nog naar het verzoek van de Kamer om een innovatiegezant in te stellen (zie ook het antwoord op vraag 13).
Vraag 21
Klopt het dat de Wet
Geurhinder en veehouderij uit 2007 omwonenden in de praktijk niet blijkt
te beschermen tegen stank, dat dit al zeker bekend is sinds de evaluatie
in 2016 en dat de stankoverlastsindsdien alleen maar is toegenomen? Zo nee,
waarom niet?
Antwoord 21
Er kunnen zich situaties voordoen waarbij er een grotere geurbelasting is dan waarvan was uitgegaan. Om die reden heb ik tijdens mijn bezoek aan Deurne ook aangekondigd dat we samen met de gemeente gaan kijken of er oplossingen mogelijk zijn. Ik ben hierover in gesprek met de gemeente Deurne.
Vraag 22
Klopt het dat u de Wet Geurhinder en veehouderij gaat herzien, zoals u tegen Zembla heeft gezegd, zodat deze wet omwonenden wél gaat beschermen tegen stank? Zo ja, gaat u daar een maximale stanknorm voor alle inwoners van het buitengebied van maximaal 5 Odeur in op nemen? Zo nee, waarom niet?
Antwoord 22
Ik heb in Deurne aangegeven dat we in gesprek gaan over praktijkgevallen waarin het schuurt. Indien noodzakelijk kan er ook gekeken worden naar de regelgeving. Daarbij kijk ik ook naar de mogelijkheden van decentrale invulling, omdat daarmee de lokale belangen tot hun recht kunnen komen zoals dat in de Omgevingswet ook al is opgenomen. Overigens bevat de Omgevingswet ook een cumulatiebepaling voor geurbelasting rond veehouderijen die verder gaat dan de huidige regelgeving. Voorts biedt artikel 7af van de Crisis- en herstelwet tot 1 januari 2025 bevoegde gezagen in de provincies Gelderland, Limburg en Noord-Brabant extra mogelijkheden om geuroverlast rond veehouderijen aan te pakken.
Vraag 23
Kunt u een tijdpad
geven voor uw herziening van de Wet Geurhinder en veehouderij?
Antwoord 23
De beoogde inwerkingtreding van de Omgevingswet is 1 januari 2023. De Wet Geurhinder en veehouderij gaat in deze wet op. Ik zal uw Kamer na het zomerreces nader informeren over mijn voornemens ten aanzien van het geurbeleid voor de veehouderij.
Interessant voor jou
Vragen Van Raan over grootschalige vervuiling van oceaan en atmosfeer door scheepvaart
Lees verderVragen Vestering en Wassenberg over het inschakelen van jagers bij tellingen van dieren
Lees verder