Vragen van het lid Teunissen over de betrokkenheid van multinationals bij omstreden fracking-operaties voor de productie van plastic verpakkingen.
Indiendatum: 28 mrt. 2025
Vragen van het lid Teunissen (PvdD) aan de Minister van Klimaat en Groene Groei en de staatssecretaris Openbaar Vervoer en Milieu over de betrokkenheid van multinationals bij omstreden fracking-operaties voor de productie van plastic verpakkingen.
Bent u bekend met het artikel "Unilever, Coca-Cola en Nestlé gelieerd aan omstreden gaswinning" van 28 maart 2025, gepubliceerd in Vrij Nederland waaruit blijkt dat dertien multinationals – waaronder Unilever, Coca-Cola en Nestlé – voor de productie van hun plastic verpakkingen betrokken zijn bij grootschalige fracking-operaties in het westen van Texas?1
Hoe beoordeelt u de bevinding dat deze manier van grondstofwinning voor de productie van plastic verpakkingen niet alleen de eigen duurzaamheidsambities van deze bedrijven ondermijnt, maar ook indruist tegen internationale klimaatafspraken?
Welke stappen bent u van plan te ondernemen om Nederlandse bedrijven die mogelijk betrokken zijn bij deze praktijken aan te spreken op hun verantwoordelijkheid?
Kunt u toelichten welke maatregelen de Nederlandse regering neemt om bedrijven te ontmoedigen deel te nemen aan milieuschadelijke praktijken zoals fracking voor de productie van plastic verpakkingen?
Bent u bereid om in Europees verband te pleiten voor strengere regelgeving omtrent de productie van plastic verpakkingen, met name als het gaat om de herkomst van de grondstoffen?
Hoe verhoudt deze onthulling zich tot de Nederlandse ambities op het gebied van circulaire economie en de vermindering van plastic afval?
Hoe beoordeelt u de geopolitieke risico's die in het artikel worden aankaart met betrekking tot de groeiende afhankelijkheid van Europa van Amerikaans fracking-gas met bijbehorend toenemend mondiaal transport van ethaan voor met name de petrochemische industrie?
Deelt u de mening dat Europa door deze ontwikkeling 'de ene problematische afhankelijkheid inruilt voor een andere', en zo ja, welke stappen wilt u ondernemen om deze afhankelijkheid te verminderen?
Welke maatregelen overweegt u, gelet op de complexiteit en ondoorzichtigheid van de mondiale productieketens van plastic, om meer transparantie in deze ketens af te dwingen?
Landen als Frankrijk, Ierland, Spanje, Bulgarije hebben al jaren een verbod op fracking ingesteld maar in Nederland is er geen definitief verbod, bent u bereid om te werken aan een verbod op deze zeer schadelijke manier van gaswinning?
Bent u bereid om de dringende behoefte aan een sterk Global Plastics Treaty te vervullen waarin ruim 170 landen plasticvervuiling drastisch willen verminderen door afspraken te maken over de productie, het gebruik en de afvalverwerking van plastic wereldwijd, door bij de Nederlandse inzet in augustus in Genève krachtig in te zetten op het reguleren en controleren van de plasticproductie het vergroten van transparantie?
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Vragen van het lid Teunissen aan de staatssecretaris van Rechtsbescherming over de megaboete die Greenpeace moet betalen aan de eigenaar van een Amerikaanse oliepijpleiding
Lees verderVragen van het lid Kostić (Partij voor de Dieren) aan de staatssecretaris van LVVN over het bericht waaruit blijkt dat het Dolfinarium met twintig showonderdelen de wet overtreedt
Lees verder