Verklein de kans op een volgende pandemie
De coronapandemie heeft de wereld laten kennismaken met zoönosen. Dit zijn infectieziektes die overspringen van dier op mens. Ook het vogelgriepvirus is een groeiende bedreiging voor mensen. Wetenschappers waarschuwen al langer: 75% van de nieuwe infectieziektes die de gezondheid van de mens bedreigen, is een zoönosen. Nederland is het meest veedichte land van de wereld. Het houden van zoveel dieren zo dicht op elkaar vormt een groot risico op het ontstaan en het verspreiden van zoönosen. De twee grote Europese uitbraken van zoönosen in de afgelopen 20 jaar vonden allebei plaats in Nederland. De vogelgriepuitbraak in 2003. De Q-koortsepidemie tussen 2007 en 2010, waarbij omwonenden van geitenstallen overleden of ernstig chronisch ziek werden.
Toch waarschuwen wetenschappers nog altijd dat er onvoldoende gebeurt om de kans op een nieuwe zoönose-uitbraak te verkleinen. De volksgezondheid lijkt in de praktijk nog altijd niet voorop te staan. En in 2020 was Nederland het eerste land ter wereld waar COVID-19 ook uitbrak in de vee- industrie (in de nertsenfokkerij) en waar het virus vervolgens van mens op nerts en van nerts op mens sprong.
Zolang we zoveel dieren op een kluitje houden, blijft de Nederlandse veehouderij een tikkende tijdbom voor een zoönose-uitbraak. De Partij voor de Dieren waarschuwt hier al voor sinds 2006. Door onderzoek weten we dat we slechts vijf mutaties verwijderd zijn van een aanpassing van het vogelgriepvirus waardoor het van mens op mens overdraagbaar wordt en dan mogelijk tientallen malen dodelijker zal zijn dan COVID-19.
Voor meer informatie over ons beleid tijdens de coronacrisis, klik hier.
Het standpunt Verklein de kans op een volgende pandemie is onderdeel van: Zorg voor iedereen