Meer windenergie
We moeten zo snel mogelijk overstappen van fossiele brandstoffen naar groene energie, zoals windenergie. Even belangrijk is dat we minder energie gaan gebruiken, want energie die je niet verbruikt, is de beste voor het milieu.
Bij het plaatsen van windmolens op land moet goed worden nagedacht over de mensen die in de buurt wonen, maar ook over de dieren en de natuur. We willen natuurgebieden beschermen en zorgen dat trekvogels niet in de problemen komen. Zo willen we voorkomen dat vogels en vleermuizen tegen de wieken vliegen of dat hun vliegroutes worden verstoord.
Windmolens op zee maken veel onderwaterlawaai. Het slaan van de molens in de zee en het draaien van de wieken kunnen bruinvissen en dolfijnen in de war brengen of zelfs doden. Daarom moeten er maatregelen worden genomen om het geluid te verminderen.
Als de windmolenparken op zee er eenmaal zijn, kunnen ze helpen bij het creëren van nieuwe natuur. Door de parken dicht te houden voor visserij, kunnen vissen en andere zeedieren er in rust opgroeien en zich voortplanten.
Aanpassen windmolens
De energietransitieDe overgang van een energiesysteem dat afhankelijk is van fossiele brandstoffen (aardgas/, aardolie en kolen) naar een systeem dat draait op hernieuwbare energiebronnen, zoals zon, wind, water en biomassa. De energietransitie is nodig om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en klimaatverandering te beperken. moet natuurinclusief zijn. De Partij voor de Dieren is voorstander van diverse bewezen effectieve maatregelen om vogels te beschermen tegen de ronddraaiende wieken van een windmolen. Zo kunnen we ervoor zorgen dat vogels er niet tegenaan vliegen.
Deskundigen zijn van mening dat hoe hoger een windmolen is, hoe kleiner de kans is dat er een vogel geraakt wordt. De vlieghoogteDe hoogte waarop een vogel maximaal kan vliegen/ van vogels is beperkt. Bij grotere windmolens draaien de wieken ook langzamer. Hierdoor zien vogels de wieken beter aankomen, waardoor ze veel minder vaak geraakt worden dan door kleinere, sneller draaiende molens.
Daarnaast zijn er inmiddels vogeldetectiesystemenVogeldetectiesystemen kunnen gebruikt worden om vogels te zien die in de buurt van windmolens vliegen. Als er vogels worden gezien, kunnen de molens even stoppen met draaien om te voorkomen dat vogels tegen de wieken vliegen. beschikbaar en is gebleken dat het zwart verven van 1 windmolenwiek ervoor zorgt dat er minder vogels tegen de molen aanvliegen. De Partij voor de Dieren vindt dat deze maatregelen verplicht moeten worden voor alle windmolens.
Insectensterfte
In Nederland zijn er steeds minder insecten. De belangrijkste oorzaak is de intensieve landbouw. Er komen bijna geen kruiden of bloemen meer voor in graslanden. Dat komt door monoculturenDe teelt van één enkel gewas (bijvoorbeeld mais) op een groot stuk land, zonder afwisseling. Monoculturen zijn kwetsbaar voor plagen, ziekten, en klimaatverandering. Ze hebben veel kunstmest en landbouwgif nodig om te kunnen groeien. Monoculturen hebben negatieve gevolgen voor de gezondheid van de bodem, en voor de biodiversiteit, de voedselzekerheid, en de sociale rechtvaardigheid., grootschalig gebruik van landbouwgif en de uitstoot van schadelijke stoffen door de veehouderij. Hierdoor verdwijnen ook insecten als bijen en vlinders.
Ook door draaiende wieken van windmolens worden insecten gedood. De insectensterfte door windmolens is te vergelijken met de insectensterfte door het verkeer. Voor beide aantallen geldt dat ze niet te vergelijken zijn met de insectensterfte die de intensieve landbouw en veehouderij veroorzaakt. Dat is veel hoger.
Windmolens hebben ook positieve effecten op de insectenpopulatie. In het grasland rondom windmolens is meer kans voor bloemen en kruiden om te groeien dan op intensieve landbouwakkers. Windenergie helpt klimaatverandering te bestrijden. Dit is ook belangrijk voor het verminderen van de sterfte van insecten, die door klimaatverandering in gevaar zijn.
Het standpunt Meer windenergie is onderdeel van: Een leefbare Aarde